20

aug, 2019

De omvang van schulden stijgt in Nederland, maar minder huishoudens melden zich aan voor hulp

By: | Tags: | Comments: 0

Uit de laatste cijfers van NVVK blijkt dat de aanmeldingen voor schuldhulpverlening met 10% is afgenomen. Maar de aantal huishoudens met financiële nood neemt juist toe. Gemiddeld brachten de personen die schuldhulpverlening inschakelden 43.300 euro aan schulden mee van gemiddeld veertien schuldeisers. Een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondernemers hebben een gemiddelde schuld van 105.000 euro.

Waarom schromen huishoudens zich om zich aan te melden voor hulp? Dat is de vraag die wij als Schuldhulpverleners ons stellen. Is het schaamte of denken ze bij voorbaat al dat ze niet geholpen kunnen worden? Zijn het de verschillende regels en processen die gemeenten voeren?

Belangrijk is dat schulden bespreekbaar wordt en dat hulp laagdrempeliger wordt. Daarnaast moet de overheid werken aan een landelijk beleid omdat de verschillen tussen gemeenten op het gebied van schuldhulpverlening te groot is.Het proces en stappenplan moet namelijk voor elke persoon en/of huishoudens hetzelfde zijn. Ongeacht waar je woont. Daarnaast is er ook werk te verzetten in het makkelijker maken van het aanmeldproces. Huishoudens dienen zich niet te schamen voor de ontstane schulden maar moeten zich juist makkelijk kunnen aanmelden. Op dit moment dreigen deze kwetsbare groepen alleen maar verder weg te zakken.In de huidige digitale tijd zou het juist een oplossing kunnen zijn om direct aan te melden via een website en binnen 24 uur telefonisch contact krijgt met een schuldhulpverlener.

SchuldenPlan voert dit beleid al ruim 6 jaar. Reden te meer om eens te informeren wat zij voor u kunnen betekenen.

You must be logged in to post a comment.