3

sep, 2020

Coronacrisis

By: | Tags: | Comments: 0

Door de Coronacrisis raken steeds meer Nederlanders in de schulden. Inmiddels heeft ruim één op de vijf huishoudens moeite om rekeningen te betalen en dat aantal zal waarschijnlijk vooral in het najaar flink oplopen. Het gaat ook vaak om mensen die eerder geen schulden hadden. Sinds het begin van het jaar hebben al ruim 100.000 mensen via de website van de organisatie hulp gezocht. Vorig jaar was de hulpvraag een stuk minder, toen vroegen in dezelfde periode 54.000 mensen om ondersteuning.
Door Corona heeft de overheid veel maatregelen genomen, waardoor hele sectoren veel last hebben gekregen van de crisis. Flexwerkers zijn naar huis gestuurd en zzp’ers krijgen minder opdrachten. Wij merken dat een hele nieuwe doelgroep ons opzoekt.

Langzamerhand wordt de impact van de crisis duidelijk. Inmiddels zou ruim één op de vijf huishoudens moeite hebben om rekeningen te betalen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag heeft zelfs één op de drie huishoudens geldproblemen. Ook vóór de Coronacrisis was de schuldenproblematiek in de randstad groter dan elders in het land, dat blijkt nu nog zo te zijn. Vooral jongeren en flexwerkers, maar ook AOW’ers zullen flink veel last krijgen van deze recessie. Dat zijn de mensen met minder financiële buffers die een inkomstendaling minder goed op kunnen vangen.

Vooral het boete-op-boete-beleid van de overheid maakt het jongeren met schulden extra lastig. Boetes helpen niet bij iemand die het toch niet kan betalen. Ruud van den Tillaar, bestuurslid NVVK en directeur Kredietbank Limburg, geeft als voorbeeld: “Je krijgt een verkeersboete en die wordt niet betaald. Als je in de schulden zit, helpt het niet als je daar boete over boete over boete heen krijgt, plus dan nog eens kosten. Maar het gaat je wel helpen als diezelfde overheid na een eerste keer eens vraagt: waarom betaalt u niet, want dit wordt wel een hele dure boete.”

Wij vrezen echter dat de impact van de crisis pas in het najaar duidelijk wordt. De meeste regelingen die voor Corona gelden, houden in september of oktober op en dat zullen wij in het aantal hulpvragen gaan zien.

Wilt u graag vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op voor verdere hulp.

SchuldenPlan

 

 

You must be logged in to post a comment.